4 Sep 2014

KALE CHIPS

Jarmóż. Odkryty całkiem niedawno. W sieci gdzieś go odnalazłam. Przepis na jarmużowe chipsy...znaczy się;) Nie sądziłam że mogą być smaczne. Niemniej jednak zaintrygował mnie do tego stopnia że gdy zobaczyłam go na sklepowej półce chwyciłam bez wachania. Z czystej ciekawości. I zaskoczyłam się niesamowicie pozytywnie. Umiejętnie przyrządzone potrafią być przepyszne, choć przyznaję, że nie zawsze mi się udawały. No ale moja znajomość kulinarnych tajników jest raczej przeciętna;) Na szczęscie doczytałam że powinno się je układać tak, by nie zachodziły na siebie (daaa) oraz że na koniec można zmniejszyć temperaturę i uchylić drzwiczki piekarnika ażeby chipsy się wysuszyły. Od tej pory delektuję się ich smakiem kiedy tylko mogę.

jarmóż, chipsy z jarmużu, vege, raw



Po krótce jarmuż myjemy, suszymy dokładnie i usuwamy twarde części. Ja mieszam go z oliwą i przyprawami. Czasem odrobiną musztardy a ostatnio zblendowaną mieszanką oliwy, orzechów, tofu, miodu oraz octu balsamicznego. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut przy czym polecam sprawdzać czy się nie przypalają bo o to nie trudno. Wiem z doświadczenia;)
Przepis nie jest zbyt dokładny ponieważ za każdym razem improwizuję, czego skutki bywają rózne;)
Smak jarmużowych chipsów, mimo iż charakterystyczny, jest naprawdę warty polecenia. Kaloryczność podobno znikoma. O zdrowotnych właściwościach już nie wspominając;)



2 comments:

  1. Kurde zrobiłabym, kocham jarmuż, ale do chipsa to nie podobne! Wygląda jak breja jakaś, możesz wyjaśnić jak się z tej brei chipsy robią? :D To ja pierwsza polecę i zrobię (jeśli jeszcze jarmuż dostanę). Buziak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja zachwalam a tu breja heh no ładnie;D Posty kulinarne nie należą do moich specjalności, nie mniej jednak zachęcić próbowała ja ze wszystkich sił;) Pewno zdjęcie moje nieudolne nie oddaje tego smacznego klimatu. No już trudno, chwilowo innego nie posiadam, może kiedyś je wymienię. Pierwszy raz może wyszła taka breja, jak wspominałam, no ale jak rozłożysz je na pojedynczo i do tego dasz im przeschnąć w piekarniku to chips powstanie! Mi wkońcu wychodzą...metodą prób i błędów. Pozdrowienia i buziaki

      Delete